Τι ακριβώς είναι η Tetraprism Κάμερα του iPhone 15 Pro Max;
Το iPhone 15 Pro Max διαθέτει μια κάμερα με οπτικό ζουμ 5x που καθίσταται δυνατό χάρη σε ένα περισκόπιο, το οποίο η Apple το βαφτίζει ως “tetraprism”. Εξηγούμε τι ακριβώς είναι αυτό.
Ο ανταγωνισμός για την κατασκευή της καλύτερης κάμερας smartphone είναι σφοδρός. Η Apple, η Google και η Samsung συνήθως τσακώνονται μεταξύ τους για το ποια θα παρουσιάσει την καλύτερη, όμως έχουμε δει επίσης εξαιρετικές από κατασκευαστές, όπως την Honor, τη Huawei, την OnePlus και την Oppo. Σε κάθε διαδοχική γενιά flagship συσκευών, βλέπουμε πιο σύνθετα σχέδια κάμερας που χρησιμοποιούν πολλαπλούς αισθητήρες και φακούς για να φέρουν στο προσκήνιο ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών και συναρπαστικών χαρακτηριστικών.

Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι το οπτικό ζουμ ή η χρήση φακών για την αύξηση του μεγέθους της εικόνας που φτάνει στον αισθητήρα. Τα smartphones χρησιμοποιούν οπτικό ζουμ εδώ και χρόνια. Η Apple εισήγαγε για πρώτη φορά το οπτικό ζουμ 2x στα προϊόντα της με το iPhone 7 Plus το 2016. Άλλες εταιρείες έχουν κάνει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο. Παραδείγματος χάριν, το Samsung Galaxy S23 Ultra προσφέρει οπτικό ζουμ 10x.

Φέτος, για να μειώσει την ψαλίδα από τους ανταγωνιστές της, η Apple πρόσθεσε κάτι νέο στην κάμερα του iPhone 15 Pro Max για να επιτύχει οπτικό ζουμ 5x: ένα “tetraprism”. Τι ακριβώς όμως είναι αυτό;

“Δημιουργήσαμε έναν υπερσύγχρονο σχεδιασμό tetraprism -μια διπλωμένη γυάλινη δομή κάτω από το φακό- για να αντανακλά τις ακτίνες φωτός τέσσερις φορές”, εξηγεί η Apple στον ιστότοπό της. “Αυτό επιτρέπει στο φως να ταξιδεύει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον ίδιο χώρο, δίνοντάς σας μια νέα εστιακή απόσταση που πραγματικά φτάνει πολύ μακριά”.

Το tetraprism είναι ουσιαστικά ένα περισκόπιο, ή ένας τρόπος να λυγίσει το φως πολλές φορές μέσα από το γυαλί, το οποίο είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν και άλλοι κατασκευαστές τηλεφώνων στις κάμερές τους από το 2017 για να φέρουν τα μακρινά θέματα πιο κοντά στο smartphone σας. Για παράδειγμα, το Huawei P30 Pro, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2019, ήταν ένα από τα πρώτα κινητά που έφτασαν στην αγορά με σχεδιασμό κάμερας περισκοπίου. Ακολούθησε το Oppo Reno 10x Zoom, όπως και το Samsung Galaxy S20 Ultra. Αυτά προσέφεραν μεταξύ 5x και 10x οπτικό ζουμ που, όταν συνδυάζονταν με digital cropping, επέτρεπαν λειτουργίες όπως το Super Zoom της Samsung (μεγέθυνση 100x) και το Super Res Zoom (μεγέθυνση 30x) της Google.

Με όλη αυτή τη μεγέθυνση, ωστόσο, κάθε μικρή κίνηση του χεριού σας πολλαπλασιάζεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασταθείς, μη εστιασμένες λήψεις, αν δεν ακουμπήσετε σε κάτι ή δεν χρησιμοποιήσετε ένα τρίποδο. Σε αυτό το σημείο έρχεται η οπτική σταθεροποίηση εικόνας, το λεγόμενο OIS.

“Για να υποστηρίξουμε τη σχεδίαση αυτή, πρωτοπορήσαμε με μια μονάδα οπτικής σταθεροποίησης εικόνας και αυτόματης εστίασης που κινείται και στις τρεις κατευθύνσεις”, σημειώνει η Apple. “Το πιο προηγμένο σύστημα σταθεροποίησης που έχουμε ποτέ προσφέρει διπλάσιες μικρο-ρυθμίσεις από ό,τι πριν”. Ο αισθητήρας για την κάμερα με οπτικό ζουμ 5x μπορεί να κινηθεί έως και 10.000 φορές το δευτερόλεπτο σε πολλαπλά επίπεδα για να αντισταθμίσει τις κινήσεις του χρήστη. Το αποτέλεσμα είναι μεγενθυμένες λήψεις που εξακολουθούν να είναι σχετικά ευκρινείς.

Το iPhone 15 Pro Max είναι το μόνο από τα νέα iPhone που υποστηρίζει οπτικό ζουμ 5x. Η Apple λέει ότι είναι ισοδύναμο με έναν φακό 120 mm που χρησιμοποιείται σε μια full-frame φωτογραφική μηχανή. Σε συνδυασμό με τον φακό 13mm της ultrawide κάμερας, το iPhone 15 Pro Max έχει μέγιστο εύρος οπτικού ζουμ 9.2x. Το μικρότερο iPhone 15 Pro προσφέρει μόλις 3x οπτικό ζουμ μέσω του τηλεφακού του, το οποίο ισοδυναμεί με το περσινό iPhone 14 Pro Max. Τα iPhone 15 και 15 Pro είναι ικανά για οπτικό ζουμ μόλις 2x.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος: Η Google χρησιμοποιεί κάμερες περισκοπίου για προηγμένο ζουμ στα τηλέφωνά της Pixel Pro εδώ και αρκετά χρόνια. Η εταιρεία πρόκειται να αποκαλύψει το Google Pixel 8 Pro σε λίγες μόλις εβδομάδες και αναμένουμε ότι θα διαθέτει σημαντικό επίπεδο οπτικού ζουμ μέσω της τηλεφακού με δυνατότητα περισκοπίου.

Ανυπομονούμε να συγκρίνουμε τις δυνάμεις της κάμερας αυτών των κορυφαίων smartphones.

Πηγή: gr.pcmag.com