Οι RTX 5000 της Nvidia θα φέρουν τεράστιο άλμα στη μνήμη – Νέα στοιχεία  
Χάρη στη μετάβαση στην GDDR7 τεχνολογίαΜπορεί οι SUPER εκδόσεις των RTX 4000 να είναι οι αμέσως επόμενες κάρτες γραφικών που θα δούμε από την Nvidia στις αρχές του επόμενου έτους, ωστόσο ταυτόχρονα η εταιρία συνεχίζει τη δουλειά πάνω στα επόμενης γενιάς μοντέλα της.

Κάπως έτσι, ο γνωστός leaker @kopite7kimi έφερε τώρα στα φώτα της δημοσιότητας μερικές νέες πληροφορίες που κατάφερε να μάθει για την επερχόμενη GB202, η οποία είναι υποτίθεται η GPU που θα αξιοποιεί η RTX 5090. Περνώντας σε λεπτομέρειες, ενώ ο leaker πίστευε ότι η κάρτα θα έχει 512-bit bus, πλέον έχει ενδείξεις πως η μνήμη της θα διαθέτει τελικά 384-bit bus.

Βέβαια, αυτή η αβέβαιη πληροφορία δε σημαίνει πως η κάρτα δε θα προσφέρει μεγάλο άλμα σε σχέση με την τωρινή RTX 4090 που και αυτή έχει 384-bit bus. Η νέα γενιά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έρχεται με GDDR7 τεχνολογία, όπως τόνισε ξανά ο leaker. Η πρώτη έκδοση των GDDR7 chips αναμένεται να έχει αστραπιαίες ταχύτητες 32Gbps, την ώρα που θα καταναλώνουν 50% λιγότερη ενέργει σε standby λειτουργία και θα έχουν μικρότερο operating voltage γενικότερα.

Η προαναφερθέντα ταχύτητα αντιστοιχεί σε τεράστιο άλμα σε σχέση με τις τωρινές GDDR6X μνήμες των 21Gbps. Έτσι, ακόμη και με το ίδιο bus των 384-bit, η RTX 5090 θα μπορεί θεωρητικά να φτάσει το 1.5TB/s σε bandwidth. Το άλμα σε σχέση με την RTX 4090 είναι περίπου 50%!

Φυσικά, η αύξηση στην ταχύτητα της μνήμης δεν μεταφράζεται ακριβώς και σε αντίστοιχη αύξηση στην ωμή επεξεργαστική ισχύ και τα FPS, αλλά παίζει τεράστιο ρόλο. Αν αναλογιστούμε λοιπόν πως η RTX 5090 θα έχει και πιο αποδοτική αρχιτεκτονική, ενδεχομένως αρκετούς περισσότερους πυρήνες και ταυτόχρονα 50% ταχύτερη μνήμη και όποια νέα AI τεχνολογία έχει στα σκαριά η Nvidia, το άλμα θα είναι μάλλον γιγαντιαίο!

Πηγή: unboxholics.com