Νομοσχέδιο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης θα απαιτεί ελέγχους ιστορικού για την αγορά 3D εκτυπωτών
Το νομοσχέδιο στοχεύει να αντιμετωπίσει την κατάχρηση των 3D printers για την κατασκευή μη ανιχνεύσιμων όπλων.

Οι νομοθέτες της Νέας Υόρκης εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαιτήσουν από τους καταναλωτές να περάσουν πρώτα από έναν έλεγχο ιστορικού, προτού μπορέσουν να αγοράσουν ορισμένους 3D εκτυπωτές.

Το νομοσχέδιο έχει σχεδιαστεί για να καταπολεμήσει πιθανή κακή χρήση 3D printers, ικανών να κατασκευάζουν εξαρτήματα όπλων. Η πρόταση προέρχεται από τη Jenifer Rajkumar, η οποία παρουσίασε το νομοσχέδιο την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι έμποροι 3D printer, θα πρέπει να ζητούν έλεγχο ιστορικού από τις υπηρεσίες ποινικής δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης όταν ένας πελάτης προσπαθεί να κάνει μια αγορά. Οι υπηρεσίες ποινικής δικαιοσύνης θα πρέπει στη συνέχεια να ειδοποιήσουν τον πωλητή λιανικής εάν ο πελάτης έχει διαπράξει κακούργημα ή σοβαρό αδίκημα, που θα τον καθιστούσε ακατάλληλο να κατέχει όπλο.


Η νομοθεσία έρχεται καθώς αξιωματούχοι και αστυνομία της Νέας Υόρκης ανησυχούν για 3D printers που κατασκευάζουν μη ανιχνεύσιμα πυροβόλα όπλα, τα οποία μπορεί να πέσουν στα χέρια εγκληματιών. Αυτά τα λεγόμενα «όπλα-φαντάσματα» έχουν γίνει πιο διαδεδομένα στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη.

Σε απάντηση, ο εισαγγελέας του Μανχάταν και οι νομοθέτες της πολιτείας εισήγαγαν ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο τον Ιούνιο για να απαγορεύσει την κατασκευή όπλων και εξαρτημάτων όπλων με τρισδιάστατη εκτύπωση. Το ίδιο νομοσχέδιο θα καθιστούσε επίσης «πλημμέλημα κατηγορίας Α την κοινή χρήση, πώληση ή διανομή αρχείων που περιέχουν σχεδιαγράμματα για εξαρτήματα πυροβόλων όπλων».
«Η τεχνολογία έδωσε τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε με μερικές εκατοντάδες δολάρια να δημιουργήσει επικίνδυνα όπλα από την άνεση του σπιτιού του», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Alvin Bragg. «Σε μια εποχή που τα μέτρα ελέγχου των όπλων διαβρώνονται σε όλη τη χώρα, η Νέα Υόρκη πρέπει να παραμείνει ηγέτης στη θέσπιση της πιο ολοκληρωμένης νομοθεσίας κατά των όπλων».

Το νομοσχέδιο της Rajkumar θα καταστέλλει περαιτέρω τους τρισδιάστατους εκτυπωτές που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όπλων.


Πηγή: gr.pcmag.com