Γιατί μπορεί να μη χρειάζεται πλέον να θυμάστε τον κωδικό πρόσβασής σας
Οι κωδικοί πρόσβασης είναι, για τους περισσότερους, τρελός μπελάς και αυτό γιατί δεν είναι εύκολο να τους θυμάσαι πάντα. Τώρα, όμως, ίσως να μην χρησιμοποιήσουμε ποτέ ξανά τους κωδικούς μας, κι αυτό φυσικά μας χαροποιεί.


Η τεχνολογία που εξαπλώθηκε σε όλους τους υπολογιστές και «ενοχλεί» τους χρήστες τους για περισσότερα από 60 χρόνια από τότε: ο κωδικός πρόσβασης.

Η λύση των επιστημόνων ήταν να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα άνοιγε αρχεία μόνο με το σωστό σύνολο γραμμάτων και θα χρησιμοποιούνταν τόσο για την ασφάλεια αρχείων όσο και για την κοινή χρήση υπολογιστικών πόρων σε μια εποχή που και τα δύο ήταν πολύτιμα και περιορισμένα.

Πλέον όμως ούτε καν οι κωδικοί δεν είναι ασφαλείς.


H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σπάσει οποιοδήποτε κωδικό.

Αυτό όμως ίσχυε πάντα στην ιστορία των υπολογιστών: η μία πλευρά προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα σύστημα ασφάλειας και η άλλη προσπαθεί να το διαπεράσει. Και για όλη σχεδόν αυτή την ιστορία, αυτή η ασφάλεια περιστρέφεται γύρω από τους κωδικούς πρόσβασης – ένα σύντομο σύνολο χαρακτήρων που απαιτούνται για την πρόσβαση.

Σήμερα, οι κωδικοί πρόσβασης εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στον πόλεμο και την ειρήνη, για την προστασία των ζωών και την προστασία του περιβάλλοντος. Χιλιάδες χρόνια μετά, το διακύβευμα είναι εξίσου υψηλό όπως ήταν πάντα.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο να απαλλαγούν από αυτούς τους κωδικούς πρόσβασης.

Με ένα πλήθος τεχνολογιών – από βιομετρικά στοιχεία, όπως οι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων και προσώπου στα τηλέφωνα, έως νέα πρότυπα που επιτρέπουν στις συσκευές να επαληθεύουν η μία την άλλη – μπορεί τελικά να καταργήσουμε αυτήν την τεχνολογία 60 ετών.

Οι κωδικοί πρόσβασης μπορεί να είναι τόσο παλιοί όσο η ίδια η γλώσσα. Στην Αρχαία Ρώμη, τη δουλειά έκανε ένας στρατιώτης γνωστός ως τεσσεράριος – ο οποίος πήρε το όνομά του από το ξύλο στο οποίο ήταν γραμμένοι οι κωδικοί πρόσβασης – και ήταν υπεύθυνος για την εξασφάλιση αυτού που ο στρατός αποκαλούσε «ρολόγια».


Οι κωδικοί πρόσβασης είναι αδύναμοι, αφού βασίζονται στην ανθρώπινη μνήμη και μπορούν να σπάσουν από δικό μας σφάλμα.

«Η πλήρης στροφή σε έναν κόσμο χωρίς κωδικό πρόσβασης θα ξεκινήσει με τους καταναλωτές να τον κάνουν φυσικό μέρος της ζωής τους. Οποιαδήποτε βιώσιμη λύση πρέπει να είναι ασφαλέστερη, ευκολότερη και ταχύτερη από τους κωδικούς πρόσβασης και τις παλαιού τύπου μεθόδους ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων που χρησιμοποιούνται σήμερα», δήλωσε ο Alex Simons, εταιρικός αντιπρόεδρος διαχείρισης προγραμμάτων στο τμήμα ταυτότητας της Microsoft, πέρυσι. «Δουλεύοντας μαζί ως κοινότητα σε όλες τις πλατφόρμες, μπορούμε επιτέλους να επιτύχουμε αυτό το όραμα και να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο προς την εξάλειψη των κωδικών πρόσβασης».
Οι νέες βελτιώσεις θα επιτρέψουν «πρότυπα σύνδεσης χωρίς κωδικό πρόσβασης», είπε η Apple, όπως η χρήση κλειδιών πρόσβασης που αποθηκεύονται σε συσκευές ή επιτρέποντας στους χρήστες να ελέγχουν την ταυτότητα χρησιμοποιώντας μια συσκευή που βρίσκεται κοντά. Η συνεργασία των διαφόρων εμπλεκόμενων εταιρειών θα πρέπει να σημαίνει ότι είναι δυνατή η χρήση του σε διαφορετικές πλατφόρμες: για παράδειγμα να ξεκλειδώσετε έναν υπολογιστή Microsoft με ένα iPhone της Apple.
Πηγή: www.cnn.gr