Επεκτείνεται η απαγόρευση του iPhone στην Κίνα
Η απαγόρευση στα κινεζικά υπουργεία είναι μόνο το πρώτο βήμα, με τις κρατικές εταιρείες και τις κυβερνητικές υπηρεσίες να είναι οι επόμενες στη λίστα.
Η κινεζική κυβέρνηση πρόκειται να επεκτείνει την απαγόρευση της χρήσης του iPhone ώστε να συμπεριλάβει κυβερνητικές υπηρεσίες και κρατικές εταιρείες.
Η Κίνα αποφάσισε ότι το iPhone αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, αλλά η απαγόρευση της χρήσης του smartphone της Apple σε ορισμένα κινεζικά υπουργεία είναι προφανώς μόνο το πρώτο βήμα. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η απαγόρευση αναμένεται να επεκταθεί και να συμπεριλάβει υπαλλήλους σε κρατικές εταιρείες, καθώς και σε οργανισμούς που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.
Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας απαγόρευσης θα μπορούσε να είναι σημαντικός για τις μελλοντικές πωλήσεις iPhone στην Κίνα. Για παράδειγμα, κρατικές εταιρείες όπως η PetroChina απασχολούν πάνω από 500.000 άτομα. Αν το αναγάγετε σε όλες τις εταιρείες και τους οργανισμούς που υπόκεινται στην απαγόρευση, η Apple θα μπορούσε εύκολα να χάσει εκατομμύρια χρήστες iPhone στην Κίνα φέτος.
Παρόλο που η Apple εγκαθιστά εγκαταστάσεις παραγωγής εκτός Κίνας, εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χώρα για την παραγωγή υλικού. Με τη σειρά της, η Apple έχει συμβάλει στη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την Κίνα στον κατασκευαστικό τομέα, γεγονός που μπορεί να παίξει ρόλο στο πόσο διαδεδομένη θα γίνει αυτή η απαγόρευση.
Υπάρχει επίσης ένα ερώτημα σχετικά με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών – θα συνεχίσουν οι Κινέζοι καταναλωτές να επιλέγουν το iPhone όταν γίνει ευρέως γνωστό ότι η κυβέρνηση θεωρεί τα smartphones της Apple ως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια;

Παράλληλα με την απαγόρευση του iPhone, η Κίνα αντιδρά σιγά-σιγά στις κυρώσεις των ΗΠΑ που εμποδίζουν την εξαγωγή στη χώρα των πιο προηγμένων τεχνολογιών κατασκευής τσιπ. Πρόσφατα, η εξαγορά της Tower Semiconductor από την Intel ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ακυρώθηκε λόγω της αδράνειας της Κίνας, οι εξαγωγές δύο ζωτικών μετάλλων για την κατασκευή τσιπ περιορίστηκαν και τα τσιπ της Micron απαγορεύτηκαν. Εν τω μεταξύ, η Apple θα χαίρεται όλο και περισσότερο που αποφάσισε να μη χρησιμοποιεί φτηνή κινεζική μνήμη στα smartphones της.

Πηγή: