Η περαιτέρω ενίσχυση της πρωτοκαθεδρίας του στο χώρο των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω οπτικών ινών που φθάνουν μέχρι το σπίτι ή το κτίριο (FTTH) δείχνουν να αποτελούν μία από τις βασικές προτεραιότητες του ομίλου ΟΤΕ για το επόμενο χρονικό διάστημα.


Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου, η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ ανέφερε ότι σκοπεύει να «επιταχύνει» τις επενδύσεις της για τη φετινή χρονιά δίνοντας έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου FTTH που υλοποιεί. Συγκεκριμένα, στο α’ εξάμηνο του 2023 οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν σε 246,6 εκατ. ευρώ (-5,4% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022) αλλά στο δεύτερο μισό της χρονιάς θα αυξηθούν ώστε να φθάσουν για το σύνολο του έτους στα 640 εκατ. ευρώ, ήτοι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, με το FTTH να αποτελεί έναν βασικό λόγο για αυτή την εξέλιξη.

Βασικός στόχος του ομίλου ΟΤΕ είναι να διατηρήσει την ηγετική θέση που έχει αποκτήσει στο συγκεκριμένο τομέα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μιχάλη Τσαμάζ να σημειώνει ότι είναι σημαντική η διατήρηση της πρωτιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το δίκτυο FTTH του ΟΤΕ έφθασε στο τέλος Ιουνίου να καλύπτει σχεδόν 1,1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, νούμερο που αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% των συνολικών γραμμών στη χώρα, οι οποίες μπορούν να αναβαθμιστούν σε σύνδεση FTTH. Σημειώνεται ότι μέχρι το 2030 το σύνολο των νοικοκυριών και επιχειρήσεων της χώρας θα πρέπει να καλύπτεται με δίκτυο FTTH, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το μέλλον των ενσύρματων επικοινωνιών.


Παράλληλα, οι πελάτες της Cosmote που έχουν αναβαθμίσει τις συνδέσεις σε FTTH αυξάνονται. Στο β’ τρίμηνο οι πελάτες FTTH κατέγραψαν ισχυρή αύξηση, κατά 28 χιλιάδες, με τη συνολική συνδρομητική βάση να φθάνει τις 194 χιλιάδες. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ (ποσοστό πελατών επί των διαθέσιμων γραμμών) αυξήθηκε σε 19%, από 14% πέρυσι. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, το μερίδιο αγοράς της Cosmote στις συνδέσεις FTTH ανέρχεται σε 70% όταν στο σύνολο της αγοράς των ευρυζωνικών συνδέσεων κινείται λίγο πάνω από το 50%. Αυτή η ενισχυμένη παρουσία της Cosmote στο FTTH είναι κάτι που θα ήθελε να διατηρήσει ο όμιλος ΟΤΕ και στο προσεχές μέλλον.

Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της τάσης προς το FTTH προς το τέλος του έτους. Τα στελέχη της διοίκησης του ομίλου ΟΤΕ υποστήριξαν ότι αναμένουν στο τέλος του 2023 ή στις αρχές του 2024 να υπάρχει διαθέσιμο το νέο κουπόνι ενίσχυσης, γνωστό ως Gigabit voucher, το οποίο αφορά συνδέσεις άνω των 250 Mbps. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι από την επόμενη χρονιά είναι πολύ πιθανό να δούμε «εκτόξευση» του αριθμού των συνδέσεων FTTH στην Ελλάδα. Ιδίως από τη στιγμή που η κάλυψη έχει διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό και οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις δείχνουν να κατανοούν τα πλεονεκτήματα των FTTH συνδέσεων.

Πηγή: www.cnn.gr